MediYoga for bedre søvn

avspenne mediyoga pust søvn Sep 13, 2019

Jeg vil dele med deg om MediYoga og bedre søvn. Bedre søvn er en endring som kan komme allerede etter en eneste økt med MediYoga.

Jeg sov hele natten igjennom! Jeg husker ikke sist gang det skjedde.

Hadde det vært magi for deg? Det har jeg fått høre flere ganger, og jeg er heldig som kan bidra til så betydningsfulle endringer for andre.

God søvn betyr alt for at jeg skal ha det bra. Hva med deg? Du kan lytte til ei helt ny lydfil med 3 øvelser fra Mediyoga for bedre søvn og bruke den så ofte du vil. Du kan se korte demovideoer av øvelsene. Du kan lese om hvordan øvelsene virker på søvnen. Til slutt deler jeg flere yogiske tips for å sove bedre.

 

Lydfil med 3 øvelser fra MediYoga for bedre søvn

Jeg sover bedre når jeg gir meg selv mitt MediYoga-pusterom hver dag. Jeg merker også at jeg sover bedre med noen få utvalgte yogaøvelser før sovetid. De øvelsene jeg og mine elever opplever virker best på søvnen deler jeg med deg i lydfila. Du kan lese litt om både yogiske/energimessige og kroppslige og mentale forklaringer på hvorfor disse øvelsene påvirker søvnen. De tre øvelsene jeg deler kan hjelpe deg til bedre søvn, men det er ikke sikkert du merker forskjell med en gang. Det kan hende at du trenger å bruke dem daglig over en liten periode for å oppleve endring. Det kan ta alt fra 2-6 uker. Du kan ta øvelsene når som helst på dagen, og de passer godt om kvelden før du legger deg.

NB! Lydsporet har øvelser fra Medisinsk Yoga, men det er ikke et fullstendig MediYogaprogram. Øvelsene er hentet fra Startpakke 3, som er en av de tre MediYogaprogrammene som passer for alle.

 

Du kan se demovideoer av øvelsene på Vimeo. Her er instruksjoner.

Lange dype åndedrag (det komplette yogiske åndedraget)

Dyp, rolig og bevisst pust virker beroligende på kropp og sinn ved at det parasympatiske nervesystemet aktiveres. Når du puster igjennom det venstre neseborret (holder for høyre) stimuleres det enda mer direkte. Via nerverøtter i neserota stimuleres hjernen og nervesystemet ulikt utifra hvilket neseborre du puster igjennom. Pust gjennom venstre neseborre senker blodtrykk og puls, roer ned kroppen og tankene. Det kan virke dempende på angst. Pust gjennom høyre neseborre gjør deg fokusert og klar for å yte ditt beste gjennom at det sympatiske nervesystemet aktiveres.

Jeg har valgt enkel guiding på lange dype åndedrag på lydsporet. Det betyr at du vil ha utbytte av å lære deg teknikken eller repetere ved å lytte til et eget lydspor.

Ryggfleks

Ryggfleksen øker på en myk måte sirkulasjonen i kroppen og til kjertlene i hjernen som lager signalstoffer som styrer søvnen og som sørger for balanse i hormonsystemet og nervesystemet. Øvelsen myker opp i ryggen og brystkassen og åpner opp for en friere, dypere og roligere pust. Langsom ryggfleks i takt med dyp og rolig pust virker beroligende på kropp og sinn.

Hoderull

Hoderull eller nakkerull er den mest beroligende av øvelsene i MediYoga. Den myker opp spenninger i kjeven og nakken og øker sirkulasjonen til hjernen, spesielt i kombinasjon med ryggfleks og andre øvelser for å myke opp hofter og rygg. Det er vanlig å oppleve økt spyttproduksjon og at man begynner å gjespe.

Avspenning

Lydfila avsluttes med en kort avspenning. Ønsker du deg en lengre avspenning kan du forlenge økta med Dyp avspenning fra MediYoga tryllestav #2. Det kan ofte være en eller flere små spenninger i kroppen som hindrer deg fra å synke inn i drømmeland. Mine små spenninger bruker å være i skuldrene, kjeven eller mellom øyenbrynene. For flere år siden la jeg merke til at jeg spente ryggmusklene og løftet meg opp fra madrassen når jeg ikke fikk sove. Det var en veldig nyttig erfaring for meg, som har betydd mye for søvnen min. Mange syns det er deilig å sovne til en dyp avspenning, og ikke minst våkne myk i kroppen. Sovner du ikke undre avspenningen kan du fortsette med lange dype ånderdrag gjennom venstre nesebor til du sovner.

Er det noe i sinnet du ikke kan slippe? Mantra avleder tankene og roer sinnet. Det kan være så enkelt som Sat Nam (jeg er sann), jeg er eller mantraet fra MediYoga tryllestav #1. Det kan være effektivt å vende oppmerksomheten til pusten, eller pulsen. Du kan skrive ned det som oppleves viktig akkurat da, slik at du kan ta det opp igjen etter å ha sovet på det. Ingen problemer blir løst ved grubling. Løsningen kommer heller når du slutter å tenke på det. Bekymrer du deg? Er det noe du kan gjøre med det her og nå? Ikke det, så la det gå!

 

Yogiske tips for bedre søvn

Du kan kombinere øvelsene med rådene nedenfor. Det er yogiske og ayurvediske råd for bedre søvn som jeg selv har prøvd ut. Jeg vil gjerne dele de med deg, så kan du selv erfare om det påvirker søvnen og hverdagen din positivt.

  1. Beroligende yogaøvelser og meditasjon, som øvelsene i lydsporet.
  2. Redusere stress i hverdagen. Et av tegnene på at du er stresset er dårligere søvn, våkner opp om natten og får ikke sove.
  3. Avslutte alle aktiviteter kl. 21 som TV, mobil, nettbrett, jobb, og ta tid til å roe ned før du legger deg.
  4. Start dagen tidlig, i 6-7 tiden.
  5. Unngå å sove på dagtid, mediter heller! Meditasjon kan tilsvare like lang tid med søvn, eller det dobbelte. Etter meditasjon føler du deg oppladet og klar for resten av dagen, i motsetning til den tunge følelsen etter å ha sovet på dagen. Meditasjon kan være veldig enkelt, som for eksempel å være oppmerksom på pusten og tenke Jeg puster inn, jeg puster ut. Jeg liker mantrameditasjoner godt selv.
  6. Spise lett på kvelden. Unngå stort kveldsmåltid, spesielt etter kl 19.
  7. Varmt fotbad på kvelden, og eventuelt massere føttene.

 

Håper du får bedre søvn med mine øvelser og tips. Jeg vil veldig gjerne høre om din opplevelse/erfaring. Skriv i kommentarfeltet hvordan du opplevde lydsporet og øvelsene! Eller send meg en e-post til [email protected]. Takk!

Lykke til!

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.